Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
İshal Nedir, Belirtileri ve Riskleri Nelerdir?

İshal Nedir, Belirtileri ve Riskleri Nelerdir?

Ocak 31, 2023 11:34
İshal Nedir, Belirtileri ve Riskleri Nelerdir?
0

BEĞENDİM

İshal Nedir, Belirtileri ve Riskleri Nelerdir?

İshal hastalığı halk arasında sık görüldüğü için pek çok kişi tarafından normal karşılanmaktadır. Belirtileri ve tedavi şekli bilinirse kolay atlatılan bu hastalık son derece tehlikeli de olabilmektedir.

1900’lerin başlarında dünyada en çok ölüme sebep olan hastalık unvanını elinde bulunduran ishal hastalığının ciddiye alınması ve gerekli tedavilerin uygulanması çok önemlidir.

İshal Nedir?

İshal gün içinde sık dışkılamaya bağlı bir hastalıktır. Kişi sık sık dışkılamanın yanında sıvı dışkı yapar. Bu durum normalde yaşanan sıvı kaybının çok daha üzerinde sıvı kaybına sebep olur. Aynı zamanda bu sıvı kaybı sırasında vücuttaki mineral ve vitaminlerin de kaybı yaşanır.

İshal genellikle bakteri ya da virüs temelli bir enfeksiyon sonucunda sindirim sisteminde yaşanan sıkıntıların üzerine ortaya çıkmaktadır. Bu durum birkaç gün devam eden enfeksiyon durumlarından sonra akut ishal olarak kendini gösterir. Akut ishal durumu birkaç gün rahatsızlık verdikten sonra tedavi gerektirmeksizin kaybolur.

İshal Belirtileri ve Riskleri Nelerdir?

İshalin çok spesifik belirtileri vardır. Kişinin dayanılmaz seviyede tuvalet ihtiyacının gelmesi ve dışkılamanın sıvı yapılması durumu ishal belirtileridir. Bu nedenle ishal hastalığının teşhis edilmesi son derece kolaydır.

İshal hastalığı sık rastlanan bir hastalık olduğu için halk tarafından çok korkulan ve önem verilen bir hastalık değildir ancak kişinin sıvı kaybı telafi edilemezse böbrekler durma noktasına gelebilir. Bu durum da bazı ishal vakalarında akut böbrek yetmezliği belirtileri ortaya çıkarabilir.

İshal Tedavisi Nasıl Olur?

İshal genellikle tedavi gerektirmez. Ev ortamında sıvı kaybının telafi edilmesi ve beslenme düzenine dikkat edilmesi durumunda vücut bu sorunu kendisi çözmektedir. Ancak kişi ishal sürecinde beslenemiyor ve su tüketemiyorsa sıvı kaybından kaynaklı başka sorunlar yaşamamak için mutlaka doktora danışmak gerekir.

Hastaneye yatırılan vakalarda kişinin kaybettiği sıvı ve mineral takviye edilir. Ağızdan beslenemeyen kişilerde damar yolu ile bunların takviyesi sağlanır. Sonraki süreçte ishale sebep olan enfeksiyon durumu için gerekli ilaçlar kullanılır ve tedavisi sağlanır. Genellikle 3 ile 5 gün arasında hastanın tamamen düzelmesi beklenmektedir.

Kaynak: haberimsin.com

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.