Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Okula Başlayacak Çocuklarda Gelişim Özellikleri

Okula Başlayacak Çocuklarda Gelişim Özellikleri

Eylül 14, 2022 11:22
Okula Başlayacak Çocuklarda Gelişim Özellikleri
0

BEĞENDİM

Okula başlama çağı, yanı çocuğun 6-9 yaşları arasındaki dönemi çocuğun yuvasından çıkıp dış dünyaya açıldığı ve topluma kendi başına katıldığı bir dönemdir. Genellikle ilkokul ile başlayan bu okul dönemi, çocuk ergenliğe girdiği dönemlere yakın bir dönemde son bulur.

Bu dönemde çocukların yaşadıkları değişim ve gelişimler şu başlıklar altında incelenebilir:

*Fiziksel ve motor becerilerin gelişimi

*Zihinsel yani bilişsel gelişim

*Duygusal ve sosyal gelişim

*Cinsel gelişim

*Ahlak gelişimi

İlkokul Çağındaki Çocuklarda Fiziksel ve Motor Becerilerinin Gelişmesi

İlkokul çağındaki çocuklarda çocukların el-göz koordinasyonu artmıştır. Bununla beraber bu yaştaki çocuklarda hareketlilik gözlenir kimi zaman, yerlerinde duramaz ve hareketlilik ve enerjik olmalarının neticesinden çevreden gelebilecek zararlara da açık olurlar. Mesela duvarın üzerine çıkıp orada hızla yürüyebilir, düşme ihtimalini düşünmeyebilir. Ya da bir ağaca tırmanarak kendilerini yüksekten düşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakırlar. Bunun sebebi hem düşme ihtimalini değerlendirmiyor olmaları hem de kas güçlerinin tutunma, zıplama gerektiren anlarda yeterli güce sahip olmamasıdır. Böyle bir durum yaşandığında düşmeden önce dalı tutamayabilir ya da duvardan daha ileri atlayamayabilir bu da kazalara sebep olmaktadır.

Bu yaşlardaki çocuklarda küçük kas gelişimi (yazı yazmak, resim yapmak, maket yapmak) büyük kas gelişimine oranla daha az gelişir. Bunun sebebi çocukların hoplamayı, zıplamayı, hareketli bir şekilde sağda solda koşturarak kol, bacak gibi kaslarını geliştiriyor olmasıdır. Önsezilerinin henüz yeteri kadar gelişmemiş olması ve kaslarının güçsüz olması sebebiyle kolayca yaralanmalara, kırık ve çatlaklar davetiye çıkarırlar. Basit bir yerden düşme ve yere ters basma gibi bir durum bile çocuğun ayağını kolaylıkla çatlatabilir.

İlkOkul Çağındaki Çocuklarda Zihinsel Becerilerin Gelişimi

Çocuklar bu yaşlarda soyut kavramları anlayabilmektedirler. Somut bir kavram ile soyut kavram arasındaki farkı öğrendikleri yaştır. Bu yaşlardaki çocuklar bilgiye ve öğrenmeye son derece müsaittir. Çocuklar bu dönemde somutla daha çok ilgilenirler, soyut olan kavramları anlasalar bile bilginin ve öğrenmenin somut yollarla olması onların öğrenmesini kolaylaştırır. Örneğin bu çağdaki bir çocuk internetten sadece ses dinleyerek aldığı bilgiyi, yüz yüze eğitimde çok daha verimli bir şekilde alacaktır. Çünkü içinde bulundukları evre, yaşları itibariyle somut düşünme evresidir. Soyut kavramlarla bilgi aktarmak akıllarında yeteri kadar yer etmeyecektir.

Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmak, kişilerin davranışlarının altında yatabilecek psikoloji, anlatılan olayların gelişim süreci gibi uzun düşünme ve çok yönlü düşünme gerektirecek konulardan ister istemez kaçınırlar. Bu tarz düşünceleri uygulamak için henüz küçüktürler, bu yüzden bilgi paylaşırken onlara bilgiyi doğrudan anlaşılır bir şekilde vermek gerekir. Örneğin, sınıf arkadaşı Ahmet “okula hasta olduğu için gelmedi“ ile ”Ahmet’in ailesinde kalıtımsal olarak var olan astım hastalığı sebebiyle Ahmet okula gelmedi.“ arasında dağlar kadar fark vardır. Bu yaştaki çocuklara bilgileri daha anlaşılır olması için net ve somut bir şekilde anlatmak gerekir.

İlkokul Çağındaki Çocuklarda Sosyal Gelişim

Ailelerin en çok endişelendikleri konuların başında çocukların sosyal çevresinde neler yaşadıkları, bu sürece adapte olup olamadıkları gelir.

Bu yaş çocuklarda aileye olan bağımlılık artık azalmıştır, bundan kasıt ailesine bağlı demek değildir. Örneğin annesiz tuvalete bile gidemeyen çocuktan artık annesi olmadan okula giden çocuğa zihni gelişmiştir.  Bu yaştaki çocukların öğrenme dürtüleri son derece gelişmiş olduğu için adeta bilgiye aç bireylerdir. Bu çağda çoğu çocukta gözlemlenen bir olgudan bahsetmek gerekir: Akranlarına üstünlük kurma. Üstünlük kurma amacı çocuğun kendi akranlarından daha ilerde, daha becerikli, kimi zaman kılık kıyafeti ve okul araç gereçleriyle onlardan üstün olma hissine sahip olması anlamına gelir. Bunun tam tersinin yaşandığı durumlarda ise çocuklarda bu yaşlarda kişilik gelişimi problemleri, kaygı problemleri gibi ilerde gelişimine etki edebilecek problemler gözlemlenir. Bunun önüne geçmek için çocuğu okula gönderirken özenle hazırlamak, okul araç gereçlerini da aynı özenle seçmek gerekir. Bu noktada Yaygın okul çantası tercih eden aileler çocuklarına şık bir çanta almalarının dışında onların gelişimini olumsuz etkileyebilecek üstünlük kurma durumundan da kurtarmış olurlar.

Yine bu dönem çocuklar karşı cins arkadaşlarıyla da oynuyor olsalar bile genellikle kendi cinsiyetlerine yakın çocuklarla daha fazla oynamaya meylederler. Bu da kızlar ve erkeklerin grup olarak vakit geçirmesine sebep olur. Kendilerine çok sevdikleri 1-2 arkadaş dışında başka arkadaşlar da bulurlar ancak en sevdikleri arkadaş sayıları bir elin parmaklarını geçmez. Çocuğun bu dönemde oluşturduğu arkadaşlıklar kimi zaman uzun yıllar hatta bir ömür sürebilir. Bunun dışında yine arkadaş seçiminin tersine uzak durulması gereken diğer çocukları da zihinlerinde kodlarlar. Burada çocuğun uzak durduğu çocuğa neden uzak durduğu ya da onu neden sevmediği sorusu kritik bir rol oynayabilir. Çünkü çocuk eğer spesifik bir çocuktan özellikle uzak duruyorsa ikili bir diyalog yaşanmış ve çocuk bundan rahatsız olmuştur ya da sevmediği çocuğun alışık olunmayan davranışları vardır. Çocuklar bu dönemde sırdaşlar edinip “çok gizli” bilgiler sahibi olsalar da iyi sır sakladıkları söylenemez. Bu sebeple çocukta gözlemlenen olumsuzluğun sebebini uygun bir dillere sorarak ona güven duygusu vererek istenilen bilgi öğrenilebilir. Örneğin çocuk okulu çok seviyor, sabah erken kalkıp okula giderken neşe içinde okula gidiyorsa yüksek ihtimal okul ortamını ve özellikle kurduğu arkadaş ortamını seviyor demektir. Bunun tam tersi durumunda eğer çocuk okulu sevmiyor, uyum sağlayamıyorsa mutlaka öncelikle çocuğun diğer arkadaşları ile olan ilişkisine ve öğretmeni ile olan ilişkisine bakılmalıdır. Eğer çocuk arkadaşları ya da öğretmeni ile iyi bir ilişki kuramıyorsa muhakkak okula gitmek istemeyecektir.

Bu yaştaki çocuklarda sık sık gözlemlenen bir diğer durum ise sık sık kavga ve sürtüşmelerin olmasıdır.  Kız çocuklar genelde sözleriyle saldırgan bir tutum izleyebilirlerken erkek çocuklar fiziksel olarak saldırgan tutumlar sergileyebilir. Bu yaş grubundaki çocukların eylemleri acımasız olabilir. Bir durumda uygulanan eylemin diğer arkadaşları arasında beğenildiğini gören çocuk bu eylem çok acımasız olsa dahi bunu tekrarlayabilir. Bunun da altında çocuğun beğenilme arzusu yatar ki bu o yaşta çocuklarda normal bir durumdur. Yine arkadaşlarıyla rekabet içerisinde olacakları bir diğer konu ise giyim-kuşam konusudur. Bu yaş grubundaki çocuklarda sıklıkla yaşanan tartışmalarda fiziksel özelliklere saldırı ve şekilcilik vardır. Okul alışverişi yapan ailelerin dikkatlerinden kaçtığı, ucuz olsun bir daha alırız mantığı güderek yaptığı alışveriş çocuğun okul ortamında bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilmesine sebep olur. Yetişkinler, özellikle çocuk psikolojisinden bir haber aileler bu durumu göz ardı edebilirler, bu da yaşanacak bir travmanın çocuğun belki de tüm hayatına etki edeceği anlamına gelir. Bundan kaçınmak için çocuğa kaliteli ürünler almakta fayda var. Yaygan okul çantası ailelerin bu gibi olumsuzluklar yaşamaması için tercih etmesi gereken markalardan biridir.

Yaygan Okul Çantası Kullanmak İçin Sebepler

Yaygan okul çantası bel çantaları, beslenme çantaları, çekçekli çantalar gibi bir çok farklı türde ürüne sahiptir. Çocuğun okul çantası ihtiyacına yönelik üretilen bu çantalar ister kız ister erkek çocuk olsun fark etmeksizin önceliğini fiyat-performans olarak belirlemiştir. Yaygan okul çantası kullanmak, üretim aşamasında okul çağı çocuklarının gelişimi göz önünde bulundurulduğu için kullanan çocukların gelişimlerine herhangi bir zarar vermez aksine gelişimlerine olumlu etkileri olacaktır. Yazımızın öncesinde de bahsettiğimiz akranlar arasında alay konusu olma gibi olumsuz durumları da tasarım şıklığı ve zerafeti ile engelleyecek bu da çocuğun okul döneminde akranları tarafından sözlü saldırıya maruz kalmamasını sağlayacaktır. Su geçirmez olarak üretilen bu çantalar ortopedik bir kullanım sağlarken ultra güçlendirilmiş omuzluk yerleri ile çocuğun sağlığına olumsuz etki yaratmaz.

Yaygan Okul Çantası Ürün Kalitesi

Yaygan okul çantaları dört bölümden oluşan iç yapısı, çantanın ana gözünü sağlamlaştırmak adına üretilen çift fermuar sürgüsü, ortopedik olması için içerdeki koruyucu astar arasına yapılan köpük takviyesi, kullanılan malzeme kalitesi, çantanın tabanının sağlam ve estetik olması için kullanılan PVC ve köpük malzemesi ve daha saymakla bitmeyecek özellikleriyle okul alışverişi için çanta arayışında olan ailelerin, çocukları için tercih etmesi gereken markaların başında geliyor.

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.